ARCNL

TECHNIEK VOOR COMPUTERCHIPS VAN DE TOEKOMST

ARCNL is een onderzoekscentrum dat fundamenteel onderzoek doet naar nanolithografie. Met Extreem Ultraviolet (EUV) licht kunnen we steeds kleinere en krachtigere chips voor o.a. computers en smartphones produceren. Het maken en gebruiken van dit licht met een extreem korte golflengte is een uitdaging waar veel interessante natuurkunde bij komt kijken.

LOCATIE
Science Park 106
1098 XG Amsterdam
+31(0)20 851 7100
info@arcnl.nl
www.arcnl.nl

PROGRAMMA – OPEN DAG AMSTERDAM SCIENCE PARK – 1 OKTOBER 2022

WorkshopOnderwerp
Kinderen | doorlopendMaak je eigen kleurensplitser
Wist je dat zonlicht bestaat uit alle kleuren van de regenboog? Maar dat geldt niet voor al het licht om ons heen. Licht uit een computer of je smartphone bevat bijvoorbeeld veel blauw licht en bij een TL-balk missen er kleuren. Tijdens de Open Dag maken kinderen bij ARCNL hun eigen kleurensplitser. Neem na afloop de splitser mee naar huis en ga daar op onderzoek uit. Wat voor soort lampen staan er bij je thuis en welke kleuren horen daar bij?
RondleidingOnderwerp
Volwassenen | start regelmatigWaarom schieten op laserdruppels?
Volwassenen | start regelmatigUltrasoon geluid in metalen met laserpulsen
Volwassenen | regelmatigLight conversion through high harmonic generations (English tour)
DemonstratieOnderwerp
Alle leeftijden | doorlopendNatuurkrachtenspel met zwaartekracht en wrijving
Of je nou een stukje loopt, een kopje vastpakt of de voordeur opendoet, contactvorming en wrijving ontstaat de hele dag door. Bij het natuurkrachtenspel ga je zelf aan de slag met wrijving en gewichten. Welke natuurkrachten kom jij allemaal tegen en hoe zet je ze in om de boel in balans te brengen?
Alle leeftijden | doorlopendShowroommodel van ASML computerchipmachine
Alle leeftijden | doorlopendHoe print je een computerchip met licht?
Sommige materialen veranderen met licht. In lithografie gebruiken wij deze eigenschap om patronen op chips te vormen. Op de open dag kan je ook jouw eigen patroon op papier maken met moleculaire fotoschakelaars.
Alle leeftijden | doorlopendZichtbaar en onzichtbaar licht
Alle leeftijden | doorlopendDe wet van Moore
Alle leeftijden | doorlopendPuzzelen met lasers
Het licht wordt met spiegels door de lithografiemachine geleid. Op de open dag kan jij het ook doen! Stuur het licht de juiste kant op.
LezingOnderwerp
Volwassenen | start om 14.00 en 15.00 uurOver smartphones, chips en atomen
Ben je benieuwd naar de technologie in je smartphone? En hoe het kan dat computer- en geheugenchips steeds maar weer kleiner en efficiënter worden? Tijdens een  minilezing beantwoorden we deze en andere vragen. Zo kom je meer te weten over de ASML machines waarmee de chips gemaakt worden en het natuurkundig onderzoek van ARCNL.